Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lófaták

2008.06.08

Hannoveri

Kitenyésztésének több, mint kétszáz éves múltja van, 1735-ben kezdték meg Cellében (Németország). A német sportlovak közül a hannoveri a leghíresebb nagyszerű ugróképességéről és díjlovas eredményeiről. A szigorú szelekciót alkalmazó tenyésztési politika eredménye a feltűnően erős, híresen jó mozgású és különösen jó vérmérsékletű ló. Erőteljes csontozata, testformái, jó lábalakulása és szívós szervezete lehetővé teszi a kitartó munkát. Színe a sárga, a pej és a fekete minden árnyalata lehet.

Haflingi

Nevét a dél-tiroli Hafling községről kapta. Az arab ló, a hidegvérű nori ló és a helyi lóállomány keresztezéséből alakult ki. Jellemző a haflingire a feltűnően sárga vagy fakó szín, és esetenként a lenszőke, „mosott” sörény és farok. Az alpesi legelőkön nevelkedett hegyi póni könnyedén dolgozik a meredek lejtőkön. Könnyű hidegvérű hátaslóként, kocsi vagy szán elé fogva is hasznát veszik, újabban mint a turisztika és a szabadidő eltöltésének rendkívül jó fajtája szerepel. Egyedeire a keménység, az erő és a hosszú élet a jellemző. Természetüknél fogva biztos járásúak, a lehető legjobb láb- és pataszerkezettel.

Holsteini

E fajta létalapját Észak-Németország (Schleswig-Holstein) kedvező, gazdag legeltetési lehetősége adja már századok óta. A holsteini lovak már a középkorban keresettek és megbecsültek voltak Európa-szerte. A nagy körültekintéssel tenyésztett német fajták közül ez a legjobb terep- és ugróló, ugyanakkor kitűnő díjló is. A modern holsteinire a nagyon korrekt, egyenes és ritmusos jármódok a jellemzőek, azonban az akciós mozgás még elfogadott. A megnyerő külsejű, intelligens és megbízható holsteini merész ugróló is.

Lipicai

A lipicai ősei spanyol lovak voltak, nevét a szlovéniai Lipica méneséről kapta. A ménest 1580-ban II. Habsburg Károly alapította, aki 9 mént és 24 kancát hozott az Ibériai-félszigetről. Szándéka az volt, hogy mutatós, döntően szürke színű lovakkal lássa el a grazi főhercegi ménest és a bécsi császári istállót. A lipicai ló fajtajellege, hogy mutatósan magas léptű a járása, nemes, de nem finom (kos) fejű, nyaka magasan illesztett, de szép állású. A Bécsi Spanyol Iskola elegáns, szép járású lovait kizárólag a lipicai fajta adja. A magasiskola a ló és lovas együttes, könnyed, szinte táncos, balettszerű mozgását mutatja be. A lipicai lófajtának 1950 óta Szilvásvárad ad otthont, ahol eredeti tenyészhelyükhöz hasonló viszonyok között élhetnek.

Magyar félvér

Napjainkban a magyar félvér általában könnyű fogatos munkára, és hátas szolgálatra alkalmas fajta, amelynek tehetséges egyedei a nagy teljesítményt kívánó lovassportágakban is megállják a helyüket. A magyar félvérben két hagyományos típus van. A kisbéri típusú magyar félvér magasfélvér, azaz erősen telivérezett típus, ennek küllemi jellegzetességeivel. Kifejezetten hátas, sportcélra alkalmas ló. A mezőhegyesi típus a mezőhegyesi félvér (Furioso-North Star) fajta nevét viseli. Ez rámásabb, tömegesebb félvért jelent, amely nemcsak hátas szolgálatra, díjlovagló- és ugrósportra, hanem mezőgazdasági munkára is jól megfelel. Megkülönböztetjük ezek könnyebb és nehezebb változatát is.

Magyar hidegvérű

A ma élő lófajtákat vérmérséklet (temperamentum), illetve testtömeg alapján két nagy csoportra osztjuk: az élénk, kitartó, gyors, vékony csontú, könnyű testű lóra azt mondjuk, hogy meleg vérű, míg a nyugodtabb, lassúbb mozgású, erőteljesebb csontozatú, nagyobb testtömegű lovat hidegvérűnek nevezzük. A magyar hidegvérű lovat kizárólag munkalónak tenyésztették. Így alakult ki a nagy testtömegű, de szilárd szervezetű, mozgékony, hosszabb távra is jól ügető magyar hidegvérű fajta. E fajta a parasztgazdaságok feltétlen munkakészségű, még különösebb szakértelmet sem igénylő megbízható munkalova. Jóindulatú, barátkozó természetű, tanulékony munkatárs.

Magyar sportló

A régi, bevált magyar genetikai vonalak és a szakszerűen megválasztott importok kombinációjából kiváló sportlovak születnek. Gondoljunk például Almox Pókerre, Markus Beerbaum Világ Kupán eredményes lovára. Tenyésztési módszerünk, szelekciós rendszerünk elvei azonosak a legeredményesebb sportlótenyésztő nemzetekével. A magyar sportló tenyésztés, a világ legjobb ménvonalainak felhasználásával, korszerű lovakat kínál a lovassportok szerelmeseinek. Díjlovasaink versenyeken tesztelik fedezőménjeinket, fogathajtó világbajnokaink kezében a szervezeti szilárdságukat, küzdeni tudásukat bizonyítják a magyar sportlovak.

Nóniusz

A nóniusz lófajtát 160 éve tenyésztették ki az 1785-ben alapított Mezőhegyesi Ménesben. A Nonius Senior anglo-normann méntől eredeztetett fajta típusában és megjelenésében is kuriózum a világ lófajtáinak sorában. A nagy testtömeg, a szervezeti szilárdság, valamint a feltétlen munkaképesség és készség a tüzérségi hámos feladatokat ellátó ősöktől örökölt tulajdonságok. Magas nyakillesztése és kissé domború profilvonalú feje impozáns, barokk kori megjelenést kölcsönöz a fajtának. Régi típusú egyedei kiváló munkalovak, míg új típusa eredményes sportló a fogathajtó szakágban.

Shetlandi póni

A méretéhez viszonyítva ez a parányi, a Shetland-szigetekről származó pónik egyike a világ legerősebb lóféleségeinek. Képes nehéz terepen embert szállítani, vagy pedig nagy teher alatt dolgozni a farmokon. Igen népszerű fajta, lovagolhatják gyerekek, kiválóan be lehet fogni őket, és még mindig nagy szükség van rájuk a cirkusz világában. Régen bányalóként használták, ma már mint házőrző is beválik. Sajátjának tekinti a házat és azt minden áron meg is védelmezi. Tanulékony, ragaszkodó, rendkívül kedves jószág.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gerda.fekete@freemail.hu

(Gerda, 2009.05.16 09:25)

Helló bocsi de ezen az oldin nincs semmi küll!és uncsi is mert semmi érdekes lófajtát nem raktál fel!!!és ismersz olyan ló fajtát ami nem szolkványos mint pl. a magyar sprortló??!!

Re: gerda.fekete@freemail.hu

(:(, 2011.06.19 09:18)

Képzeld van olyan és az egy nagyon szép lófajta.

lalala

(..., 2009.10.15 18:30)

nagyon jó az oldal! ne halgass a rossz szavakra! nagyon jó sok tartalom és minden más... :):):)

honlapom

(Dóra, 2009.10.15 18:27)

Nézzétek meg a honlapomat!! www.aranyallatok.eodal.hu

igen!

(Dóra, 2009.09.28 19:25)

Gerda:
Igen van olyan, hogy Magyar Sportló!